Over ons

Etiënne:
Ik kom uit Amsterdam. Op mijn 8e ben ik al in contact gekomen met de danswereld. Als broekie moest ik mee naar de beginnerslessen van mijn ouders en ik deed de tango passen eerder met mijn vingers op de tafel mee dan mijn ouders op de vloer. Het jaar daarop zette ik zelf de passen. Er werd in dezelfde dansschool voor het eerst een wedstrijdje georganiseerd en ik deed maar mee, want iedereen vond dat ik dat moest doen. “Oke”, zei ik, “maar er wordt niet gefilmd”. Dus mijn vader alsnog stiekem gefilmd waar ik hem niet zag. Iedereen vond dat ik meer moest lachen des te minder ik dus deed, was tenslotte bloed nerveus. Zo ben ik langzaam in de danswereld gerold. In de afgelopen jaren ben ik van dansschool verwisseld, want daar hadden ze een groepje met wedstrijd-dansers van mijn leeftijd. Ik begon meer wedstrijden te dansen bij de NDO en later ook NVAD. Op een gegeven moment was ik de dansschool ontgroeid en kreeg een nieuwe danspartner. Sindsdien ben ik begonnen met wekelijkse privélessen en wedstrijden bij de landelijke bond: NADB. In 2006 kwam ik in aanraking met Hoofdklasse paren en Tony & Amanda Dokman; die nu nog steeds mijn trouwe trainers zijn. In 2009 ben ik samen met Anneke gaan dansen en dat verloopt meer dan goed. Ondanks de afstand die er tussen ons ligt (200km) kunnen we geregeld trainen, lessen nemen en wedstrijden dansen. Ik ben trouwens niet meer bang voor de camera en lachen doe ik ook al bewuster. Nerveus zijn doe ik nog wel, maar dat is een wedstrijdboost.


Anneke:

Ik kom uit Winsum (Groningen). Ik heb mijn eerste danspassen neergezet in de jazzballet combi balletles in een regionale dansschool. Na een jaar moest de docente de lessen stopzetten wegens ziekte. Mijn broer en schoonzus zaten toendertijd op dezelfde dansschool maar deden aan stijldansen. Zij hebben mij overgehaald om ook maar eens op stijldansen te gaan. Niet wetend wat het precies inhield, ben ik meegegaan. De eerste les was in september 1998. Met mijn eerste danspartner heb ik 5,5 jaar gedanst en actief deelgenomen aan NVAD, NADB en ANDOS wedstrijden. Daarna ben ik een stap hoger gegaan door met mijn tweede danspartner te gaan dansen. Mijn hobby liep langzamerhand ‘uit de hand’. Dit keer volledig gericht op de NADB. Na 4,5 jaar (in februari 2009) scheidde onze wegen onverwachts en ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe partner.
Ik danste altijd Ballroom en Latin, maar ik was er bewust van dat ik mijn focus moest verleggen naar alleen Ballroom of alleen Latin, om zo de kans te vergroten voor het vinden van een danspartner. In de zomer van 2009 heb ik op een danspartner-advertentie op internet gereageerd. Dit resulteerde in een ‘try out’ en de klik was er meteen. Na onze ideeën en mogelijkheden te hebben besproken, zijn wij de uitdaging aangegaan. Na 7 weken hard trainen hebben wij onze eerste Nederlands Kampioenschap bij de landelijk bond (NADB) gedanst in onze klasse (B-klasse). Dit resulteerde direct met een voortreffelijke 3e plaats. Hierna waren wij niet meer uit een top 3 weg te slaan in zowel de B-klasse als de A-klasse. In april 2011 zijn wij gepromoveerd naar de Hoofdklasse. Dit is de hoogste klasse van Nederland. Wij zijn in die korte tijd zeer snel ontwikkeld en zijn nog steeds aan het groeien. Mijn hobby is inmiddels mijn passie en daar steek ik vele trainingsuren en reisuren in.